kom uit je hoofd

“KOM EENS UIT JE HOOFD”

‘Kom eens uit je hoofd en ga eens in je lijf’ is de titel van een artikel uit NRC’.
De wetenschap is er ook duidelijk over. Voor balans en duurzaam herstel van psychische klachten zoals bij stress, burn-out en trauma is het de noodzakelijk om ook bewust te zijn van je lichaam. Sterker nog een ‘top down’ benadering die sterk gericht is op je denkende brein, werkt vaak niet eens. 
Dit belangrijke wetenschappelijke inzicht was voor mij ook de reden om me ook te bekwamen als lichaamsgerichte therapeut. Ik koos voor Somatic Experiencing (SE), Mind Eye Power (MEP) en Internal Family Systems (IFS). Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van ‘integratieve’ methodes die juist lichaam en geest bij elkaar brengen. Ik hoor zo vaak in mijn praktijk dat coachees zich afvragen waarom alle deze kennis op school niet is geleerd en toegepast?

‘Kom eens uit je hoofd’, klinkt overigens geheel niet uitnodigend. In tegendeel. En dus is er iets anders nodig.
Als we er onbewust voor gekozen hebben om liever in ons hoofd te zitten, dan kan dat te maken hebben met de overlaad aan ‘cognitieve training’. Want zo werkt dat bij het brein: ‘wat je aandacht geeft dat wordt sterker’.
In je hoofd leven kan ook een coping mechanisme zijn omdat het in het lijf namelijk niet veilig voelt. Als wij om wat voor reden ergens teveel stress zijn gaan ervaren (wat je altijd in je lichaam voelt), wordt het lichaam ook geen prettige plek meer om te zijn. Onbewust wil je daar vanaf en dan ligt een uitvlucht naar het hoofd, voor de hand. Het is een logische en slimme oplossing voor de korte termijn. Als dit een tijdje aanhoudt, ontwikkelt het vanzelf tot een patroon.

Terug naar het lichaam
Maar gelukkig kan de weg ‘terug naar het lichaam’ altijd worden ingeslagen. Dat vermogen heeft iedereen en met wat hulp van buitenaf, kan dat ook een mooie ontdekkingstocht zijn. Soms gaat deze weg terug snel en soms is er wat meer voor nodig.  Zoals liefde, geduld, nieuwsgierigheid en oefening. Een goed samenspel tussen lichaam en geest is hoe dan ook  binnen ieders handbereik. En als je eenmaal doorhebt wat lichaamsbewustzijn je brengt, voel je ook hoe wezenlijk het is. Lijkt het daarna net of je altijd op één been hebt gestaan….

Het is mijn missie om de kennis over ons brein, ons zenuwstelsel, de koppeling van lichaam en geest en de link met veiligheid, groei en transformatie ook over te brengen naar professionals,  leiders en ouders. Hoe meer we begrijpen hoe wij in in de kern in elkaar zitten hoe groter de positieve impact op gezonde ontwikkeling en het doorbreken van stagnatie.

‘KERNzicht’ is het blog van Jeanne Esourgie-Roefs over interessante ontwikkelingen en inzichten, inspirerende mensen en ‘eigen gedachten’ over persoonlijke ontwikkeling en groepsontwikkeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *